Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ένας δήμος σε άθλια κατάσταση

Μια πρώτη προσέγγιση στην οικονομική κατάσταση του δήμου Καρδίτσας 
Σαν υπεύθυνη δημοτική κίνηση προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να προσεγγίσουμε με σοβαρότητα και συνέπεια τα προβλήματα του δήμου Καρδίτσας. Γι’ αυτό τον λόγο σαν ομάδα μελέτης της οικονομικής κατάστασης του δήμου δουλέψαμε πάνω στα δεδομένα που διαθέτουμε προκειμένου να προσεγγίσουμε την πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου και να αποτυπώσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα αλλά και να σχεδιάσουμε τις αποδοτικότερες λύσεις.
Με αυτές τις σκέψεις απευθυνθήκαμε και στην σημερινή δημοτική αρχή για να μας δοθούν στοιχεία. Παρά την επισημότητα με την οποία υποβάλλαμε το αίτημά μας δεν τύχαμε ουσιαστικής ενημέρωσης. Μια ταχτική συμβατή και με την όλη πορεία της σημερινής δημοτικής αρχής αφού δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις που προβλέπει ο Καλλικράτης. Γι’ αυτό η σημερινή ενημέρωση δεν είναι πλήρης αφού τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι περιορισμένα.

Ένας δήμος σε άθλια κατάσταση
Αναφερόμενος κάποιος στον  ζημιογόνο και καταχρεωμένο Δήμο Καρδίτσας διαπιστώνει αμέσως ότι  αποτελεί, κυρίως, μια ξεκάθαρη περίπτωση του αποτελέσματος της εφαρμοσμένης πολιτικής από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης. Τα οικονομικά  μεγέθη, που αναλύονται στον  προϋπολογισμό και στην εκτέλεση του ισολογισμού, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών, και το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η δημοτική αρχή καλείται να διαχειριστεί φτώχεια.
Για την χρήση του 2013 η σημερινή δημοτική αρχή δημιούργησε ένα προϋπολογισμό στο οποίο υπολόγισε ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στο ποσό των 65 εκ.  ευρώ. Αντί των αναμενόμενων 65 εκατομμυρίων βεβαιώθηκαν 46 εκατομμύρια ευρώ και εισπράχτηκαν μόλις 37 εκατομμύρια ευρώ.  Δηλαδή τα έσοδα που βεβαιώθηκαν παρουσίασαν αρνητική απόκλιση από τον προϋπολογισμό κατά 30% και τα εισπραχθέντα παρουσίασαν αρνητική απόκλιση κατά 43%. Πρόκειται για 28 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Δηλαδή η σημερινή δημοτική αρχή για κάθε 10 ευρώ που υπολόγισε ότι θα εισπράξει, βεβαίωσε μόλις 7 ευρώ και εισέπραξε μόλις 5,7 ευρώ.
Δύσκολη εμφανίζεται και η είσπραξη των εσόδων παρελθόντων οικονομικών ετών δηλαδή των παλιών χρεών όπου έγινε δυνατό να εισπραχτεί μόλις το 10%. Τα έσοδα από ενοίκια έχουν εισπραχτεί μόνο κατά 50% και δείχνουν την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες της πόλης μας.
Το σημαντικότερο τμήμα του κόστους είναι η μισθοδοσία η οποία ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 12 εκατομμύρια  περίπου και οι μακροπροθεσμες σε 23 εκατομμύρια. Για να πληρώσει ο δήμος Καρδίτσας τα 12 εκατομμύρια βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων πρέπει να εισπράξει 9 εκατομμύρια τα οποία είναι οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις για την ίδια περίοδο και να χρησιμοποιήσει όλα τα ταμειακά του διαθέσιμα που ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια. Όπως εκθέσαμε όμως  παραπάνω κανένα από τα έσοδα του δήμου δεν εισπράττεται πλέον εύκολα. Δεν εισπράττονται εύκολα, ούτε τα παλιά χρέη ούτε τα ενοίκια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δημοτικά τέλη, τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων και κάθε έσοδο του δήμου. Όπως φαίνεται και από τους απολογισμούς του 2012 και του 2013 εισπράττεται, επίσης, μικρό τμήμα των εσόδων από ενοικιάσεις καλλιεργήσιμης γης, δασών και λατομείων.
Για τρίτη συνεχή χρονιά ο καλλικρατικός δήμος Καρδίτσας εμφανίζει ζημιά. Το 2011 η ζημιά ανερχόταν σε 1.600.000 ευρώ περίπου και το 2012 ανήλθε σε 3.070.000 περίπου. Αν μάλιστα δεν υπήρχαν έκτακτα έσοδα η ζημιά το 2011 θα ξεπερνούσε το ποσό των 6.500.000 ευρώ και το 2012 θα έφτανε τα 7.500.000 ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο εμφανίζεται η τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου. Τα έσοδα εισπράττονται με ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία ή καθόλου, οι ζημιές συνεχίζονται κάθε χρόνο, τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται κανονικά και το σύνολο των απαιτήσεων και των χρηματικών διαθεσίμων δεν μπορούν να ανταποκριθούν ώστε να πληρωθούν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Η κατάσταση, βέβαια, γίνεται πολύ χειρότερη αν υπολογιστεί η βόμβα που βρίσκεται στα θεμέλια της ΔΕΥΑΚ με την αγωγή των εργαζομένων εναντίον της μείωσης των αποδοχών τους.

Ο επιθυμητός ρόλος για τον Δήμο και η πολιτική κατάσταση στην χώρα μας

Ας εστιάσουμε, όμως και εκτός του στενά πολιτικού πλαισίου. Να επικεντρωθούμε, δηλαδή, στο θέμα των πρωτοβουλιών, των προτάσεων, του  τρόπου άσκησης  διοίκησης, της εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών, του νέου ενεργειακού περιβάλλοντος, στην ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, στην άριστη διαχείριση του προσωπικού δυναμικού, στην πλήρη αποδοτικότητα της ακίνητης περιουσίας. Να αναλάβουμε προτάσεις διοικητικού χαρακτήρα, με ανθρωποκεντρική προσέγγιση των πραγμάτων. Πρέπει να ενστερνιστούμε την λογική ότι ο Δήμος δεν αποτελεί κερδοσκοπική επιχείρηση, έτσι ώστε να επιτυγχάνει τους δημόσιους στόχους μέσα από κέρδη, αλλά από ανταποδοτικότητα. Στα ανωτέρω πλαίσια η εργασία στον δήμο ενέχει στοιχεία κοινωνικού λειτουργήματος και εθελοντισμού.
Με αυτούς τους όρους προσέγγισης  επαναλαμβάνουμε την διατυπωθείσα  ήδη θέση μας ότι ο Δήμος επιβάλλεται να είναι:
Οργανωτικός και διεκδικητικός, αρωγός σε θέματα κοινωνίας, υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού. Πρωτοπόρος σε συνεργασίες με  ομάδες συμπολιτών, συνεργατικός με θεσμικούς φορείς όπως το Επιμελητήριο, το ΤΕΙ, το πανεπιστήμιο, οι αγροτικοί και πάσης οικονομικής και κοινωνικής σύστασης συνεταιρισμοί, αλλά και πρωτοβουλίες συμπολιτών που στόχο έχουν την ανάπτυξη και την διάχυση της στο σύνολο της κοινωνίας.
Το πρόβλημα του ζημιογόνου οικονομικά Δήμου Καρδίτσας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αύξηση των εσόδων όπως τα τέλη, οι φόροι, τα έσοδα από ενοίκια, τα πρόστιμα κλπ.  Η αυριανή δημοτική αρχή καλείται να διαχειριστεί φτώχεια του δήμου αλλά και των νοικοκυριών και πρέπει να κινηθούμε με σεβασμό προς τον παράγοντα άνθρωπο. Δεν είναι, επίσης, αρκετό από την μια μεριά να ευαγγελίζεσαι νοικοκύρεμα και από την άλλη πλευρά να αδυνατείς να εκπληρώσεις ακόμη και την βασική σου υποχρέωση την πληρωμή των αμοιβών των εργαζομένων.
 Σημειωτέον ότι οι συνολικές δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σαν ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σαν ποσοστό των δημοσίων δαπανών είναι σαφώς υψηλότερες από ότι στην χώρα μας.  Επίσης ο δανεισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ μικρότερος στην Ελλάδα από ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει αμελητέες δημοσιονομικές επιπτώσεις αφού φτάνει μόλις στο 0,9% του ΑΕΠ και στο 0,7%  του δημοσίου χρέους. Οι δυνατότητες επηρεασμού της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας από τους ΟΤΑ είναι πολύ περιορισμένη λόγω του μικρού μεγέθους των εσόδων και δαπανών της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σχέση με το ΑΕΠ και το δημοσιονομικό χρέος, αλλά και του ότι η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση έχει το μικρότερο δανειακό βάρος στην ΕΕ.  Άρα σύμφωνα και με τα ανωτέρω η πολιτική μειώσεως των δαπανών των δήμων δεν είναι τόσο σημαντική για την εφαρμογή μιας σοβαρής πολιτικής εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Είναι όμως μια πολιτική απολύτως ευθυγραμμισμένη με το μοντέλο του σημερινού αθηνοκεντρικού, συγκεντρωτικού και σπάταλου κράτους το οποίο  είναι προσανατολισμένο στην αφαίρεση πόρων και χρηματοδοτήσεων από τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού και από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας.
Συνεπώς φαντάζει ως μοναδική διέξοδος  η συμμετοχή σε αποφάσεις σύγκρουσης με τα δεσμά που έχουν επιβληθεί, από κεντρική κυβέρνηση και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δημοσίου η ιδιωτικού τομέα και ξεκίνημα από την αρχή τόσο στο θεσμικό όσο και στο πραγματικό περιβάλλον που διέπει την φιλοσοφία και την αναγκαιότητα ύπαρξης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η άσχημη κατάσταση των οικονομικών σε συνδυασμό με την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες. Ο κυβερνητικός προσανατολισμός στην αύξηση των δημοτικών τελών τείνει να προσθέσει έναν ακόμη παράγοντα μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος. Απειλεί να αφανίσει κοινωνικές δομές απαραίτητες για τη στήριξη κοινωνικά αδύναμων ομάδων. Εκμηδενίζει την πιθανότητα ανάπτυξης ενός προγράμματος δημοσίων έργων. Στο κέντρο αυτού του οικονομικού προβλήματος βρίσκεται ο υπέρογκος δανεισμός με υψηλά επιτόκια και η μείωση των εσόδων, αποτέλεσμα της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής. Ο δανεισμός αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη πραγματικότητα κυρίως γιατί απειλεί το κοινωνικό έργο των υπηρεσιών του δήμου. Στα επίπεδα που είναι σήμερα δεσμεύει τα έσοδα του δήμου τα οποία καθημερινά συρρικνώνονται, απειλεί με κατάσχεση και ιδιωτικοποίηση την δημοτική περιουσία  και με την επιβολή υπέρογκων τόκων υπερημερίας αυξάνεται με καλπάζουσα ταχύτητα δημιουργώντας τον κίνδυνο τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μια πλήρως διαλυτική και απολύτως μη διαχειρίσιμη κατάσταση υπερχρέωσης.
Μια προοδευτική οπτική ανάπτυξης για την οικονομία και την κοινωνία, για την υγεία και τον πολιτισμό βασίζεται στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση των πραγμάτων. Στόχος είναι η ανάπτυξη και ευημερία των ανθρώπων και όχι των δεικτών.  

Ο ρόλος της διοίκησης και οι προτεραιότητες
Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές θεώρησαν καλό να διαχειριστούν τα οικονομικά με πελατειακές λογικές και περισσή ανευθυνότητα υποθηκεύοντας το μέλλον του Δήμου, βάζοντας χρέη, υποθηκεύοντας δημοτική περιουσία και εκχωρώντας δικαιώματα είσπραξης εσόδων σε τράπεζες. Η ΚΑΡΠΟΣ πρέπει να αντιταχτεί στη λογική του παρελθόντος. Δεν μπορεί να ονομαζόμαστε προοδευτικοί, ριζοσπάστες, αριστεροί κλπ αν δεν εφαρμόσουμε τουλάχιστον αυτά που άλλα ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζουν όπως η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ο σεβασμός στις ανάγκες του δημότη, η απομάκρυνση από τις εξευτελιστικές πελατειακές σχέσεις, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και η αξίωση για τήρηση των υποχρεώσεών τους. Θεωρούμε ότι χωρίς να χτυπηθεί το κύκλωμα των πελατειακών σχέσεων δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εξυγίανση των οικονομικών του δήμου.
Η κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα, έχει μπει μέσα και απειλεί να καταστρέψει τις ζωές μας. Πρέπει να δοθούν προτεραιότητες κι αυτές είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διατήρηση και επέκταση των κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης, Η διαχείριση και τα εργαλεία της δημοτικής αρχής πρέπει να αναδιοργανωθούν ώστε να στοχεύουν πρώτα σ’ αυτές. Η εργασία του προσωπικού του δήμου είναι λειτούργημα και γι’ αυτό με το παράδειγμά μας αλλά και την δίκαιη κατανομή των βαρών πρέπει να εμπνεύσουμε την εκτίμηση και την αφοσίωση στο παραγόμενο έργο ώστε να γίνει δυνατή η επίτευξη καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών. Ο εθελοντισμός είναι μια μορφή δραστηριοποίησης η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική στις παρούσες συνθήκες.
Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να επιδιώξει την μείωση των εξόδων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την απόλυση των εργαζόμενων όπως προστάζουν οι νεοφιλελεύθερες λογικές. Η μείωση των εξόδων μπορεί να γίνει μέσω της κατάργησης των πελατειακών σχέσεων, της  εξοικονόμησης, του προγραμματισμού, της αξιοποίησης της Δημοτικής περιουσίας, της τεχνολογίας και άλλων τρόπων. Ενδεικτικοί τομείς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κάποια από τα παραπάνω είναι ο ηλεκτροφωτισμός, η θέρμανση δημοτικών και σχολικών κτιρίων και εγκαταστάσεων και η καλύτερη αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του δήμου.
Η αύξηση των εσόδων και η βελτίωση του παραγόμενου έργου μπορεί να προκύψει από την καλύτερη αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας και των πόρων που διαθέτει, την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου του Δήμου μας, την στοχευμένη χρησιμοποίηση υπαρχόντων φορέων-οικονομικών εργαλείων στα οποία συμμετέχει ο Δήμος  αλλά και την δημιουργία νέων. Στην δράση μας δεν πρέπει να ξεχνάμε την βασική αρχή που διέπει την κίνησή μας ότι οι δημότες είναι αυτοί που αποφασίζουν και αυτοί που συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση των έργων. Τέλος ιδιαίτερα σημαντική είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων πολλά από τα οποία μέχρι σήμερα δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του δήμου. Η δέσμη αναπτυξιακών μέτρων πρέπει να εφαρμοστεί με τον απαραίτητο σεβασμό στην οικολογική διάσταση η οποία από μόνη της μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Η αναγκαία διεκδίκηση
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει νόημα αν δεν συνδυαστεί με πολύμορφους αγώνες ενάντια στην μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται και σκοπό έχει την εκμηδένιση των κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους, την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας με παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων της ανθρώπινης ζωής και την μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ανθρώπων.
   Μια δημοτική αρχή πρέπει να πρωτοστατήσει σ’ αυτούς τους αγώνες, για να υπάρχει ελπίδα, να υπάρχει μέλλον. Σε αυτές τις συνθήκες σημαντική είναι η αξιοποίηση και οργάνωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, και η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συλλογικότητας που μπορεί να προκύψει μέσα από την εκπαίδευση, την ενημέρωση αλλά κυρίως την δράση για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Η δημοτική αρχή πρέπει να στηρίξει την δημιουργία συνεταιρισμών κυρίως νέου τύπου. Πρέπει να δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον ώστε να τονωθεί η αγροτική οικονομία. Ένα δημοτικό συσκευαστήριο το οποίο θα βοηθούσε τους αγρότες να τυποποιούν και να διακινούν τα προϊόντα τους θα μπορούσε να είναι μοχλός αυτής της αναπτυξιακής προσπάθειας. Παρά το όποιο κόστος στα έσοδα του δήμου πρέπει να προωθηθούν λύσεις για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ασθενέστερων οικονομικά δημοτών. Πρέπει να πούμε όχι στην ζητιανοποίηση του πληθυσμού που επιβάλλει το μνημόνιο. Πρέπει να παραχωρήσουμε αναξιοποίητη δημοτική γη σε άπορους συμπολίτες ώστε να μπορέσουν με την τεχνική υποστήριξη προσωπικού του δήμου να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια το διατροφικό πρόβλημα.
Είναι απαραίτητη η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους του Δήμου στις τράπεζες ενώ αν οι συνθήκες το επιτρέψουν πρέπει να απαιτήσουμε την ολική ή μερική κατάργηση του χρέους. Σήμερα το ελληνικό κράτος δανείζεται με επιτόκιο 3% και οδηγεί τους δήμους στην χρεοκοπία στρέφοντάς στους στο να δανείζονται με υπέρογκα επιτόκια από τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ενώ το χρέος καλύπτεται από την τεράστια δημοτική περιουσία αλλά και την υποθήκευση εσόδων ο δήμος δεν χρεώνεται με επιτόκια ύψους ανάλογου με τα στεγαστικά δάνεια αλλά επιβαρύνεται με παράλογα υψηλά επιτόκια. Με αυτό τον τρόπο έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τόκους. Το λιγότερο που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι μακροχρόνια αποπληρωμή με ένα επιτόκιο το οποίο να μην υπερβαίνει το 2% και επανυπολογισμό των μέχρι σήμερα επιβαρύνσεων από τόκους υπερημερίας με βάση το μέγιστο ανεκτό επιτόκιο του 3%.  

Ο οργανωτικός ρόλος της δημοτικής αρχής και η ανάπτυξη της συλλογικότητας
Σε συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού των ασθενέστερων αλλά και μεσαίων τάξεων, μια πραγματικά λαϊκή Δημοτική αρχή οφείλει να στηρίξει και να βοηθήσει στην οργάνωση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης αξιοποιώντας ιστορικά, σύγχρονα, και παγκόσμια παραδείγματα και την προκύπτουσα εμπειρία. Έχουν γίνει δυναμικά αναπτυξιακά βήματα από δήμους, κοινότητες, ομάδες οικολόγων και άλλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και πρέπει να αξιοποιήσουμε την πείρα τους. Σήμερα που ο στυλοβάτης της οικονομίας της πόλης και της περιοχής, ο αγρότης, αναστενάζει από το βάρος των χαρατσιών πρέπει να βρούμε τρόπους να του δώσουμε νέες ιδέες, καινοτόμους τρόπους δουλειάς και συνεργασίας και να τον οδηγήσουμε πάλι στην παραγωγή και την ανάπτυξη. Η στήριξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής μας είναι η μόνη διέξοδος για την αύξηση των εσόδων του δήμου.
Ιδιαίτερα θα πρέπει να προσεχθεί η σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα που υπάρχουν στην  πόλη μας αλλά και στην Θεσσαλία. Μπορούν να προσφέρουν σημαντικά με την τεχνογνωσία που διαθέτουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Γι’ αυτό πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να υπερασπιστούμε την απρόσκοπτη λειτουργία τους στην Καρδίτσα.
Γενικά η Δημοτική αρχή πρέπει να καταγράψει, να στηρίξει όλους τους φορείς και δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και να βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωσή τους. Η Καρδίτσα έχει στελεχώσει με εκατοντάδες πανεπιστημιακούς καθηγητές σχολές σε όλη την Ελλάδα. Πολλοί άλλοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Πρέπει να καταγραφεί και να αξιοποιηθεί αυτό το επιστημονικό δυναμικό. Μόνο με την αξιοποίησή τους θα γίνει δυνατή η διάνοιξη μιας διόδου προς την τοπική οικονομική ανάπτυξη. Ο ασφαλέστερος δρόμος για την αύξηση των εσόδων του δήμου και των εισοδημάτων των πολιτών είναι η τοπική οικονομική ανάπτυξη.
Είναι πολλές οι ευθύνες και πολύ ανηφορικός ο δρόμος αλλά σ’ αυτόν πρέπει να βαδίσουμε. Για όλα αυτά απαιτούνται ανατροπές. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να μένουμε στο περιθώριο και να παρακολουθούμε από μακριά άλλους να διαχειρίζονται τον δήμο μας και την ίδια την ζωή μας. Πρέπει να είμαστε παρόντες όχι μόνο στις διεκδικήσεις αλλά και στην λήψη αποφάσεων ώστε οι όποιες επιλογές να έχουν και την προσωπική μας γνώση και σφραγίδα.
Έχουμε τις γνώσεις, το μεράκι και τον ρομαντισμό να θέσουμε ξανά τον δήμο Καρδίτσας στην πορεία των επιτυχιών, της στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και της ανάπτυξης της περιοχής. Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις σας και διεκδικούμε την στήριξή σας για να μπορέσουμε να επιτύχουμε στην πορεία που έχουμε χαράξει. 

Επιτροπή Οικονομικών

                                                                                        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου