Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Πρώτη προσέγγιση των προβλημάτων – προοπτικών και έργων που προτείνουν οι κάτοικοι του Καλλιφωνίου.

  1.  Αξιοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων Γυμνασίου Καλλιφωνίου: η αξιοποίηση κυρίως προτείνεται μέσω της μεταφοράς όλων των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Συλλόγου αλλά και τις ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων που κυρίως θα αφορούν την συμμετοχή των νέων (π.χ. σκάκι, ιντερνέτ, μουσικές βραδιές, προβολές ταινιών  κλπ). Επίσης προτείνεται μέρος του σχολείου να αξιοποιηθεί ως Αγροτικό Μουσείο από εκθέματα που μπορεί να συγκεντρώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.    Αυτές οι χρήσεις εκτός των άλλων θα βοηθήσουν και στη συντήρηση του σχολείου το οποίο λόγω της απραξίας κινδυνεύει από βανδαλισμούς (που ήδη έχουν συμβεί καταστρέφοντας τζάμια, πόρτες και το χημείο του σχολείου). Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από την ΛΔ’ Υπηρεσία Αρχαιοτήτων ως χώρος αποθήκευσης – συντήρησης των ανασκαφών του Ε -65 (πενταετή παραχώρηση που λήγει το 2917) όμως αυτή η δραστηριότητα δεν προσδίδει τίποτα στο χωρίο και για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων μπορεί να δοθεί άλλος λιγότερο χρήσιμος χώρος.
  2.   Μετατροπή μιας παιδικής χαράς σε χώρο άθλησης των νέων: η Δ.Κ. Καλλιφωνίου διαθέτει τρεις παιδικές χαρές που όμως καμία από αυτές δεν διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας ενώ τα παιχνίδια που διαθέτουν είναι παρωχημένα και σε κακή κατάσταση. Η πρόταση είναι να δημιουργηθούν δύο σύγχρονες παιδικές χαρές με προδιαγραφές ασφαλείας και σύγχρονα όργανα – παιχνίδια και να μετατροπή η μία εκ των τριών σε χώρο άθλησης των νέων με γήπεδα 5 χ 5.
  3.     Σύνδεση με Καλλίθηρο (ασφαλτόστρωση περίπου 4 χλμ): ο συγκεκριμένος δρόμος θα αποτελέσει τον βασικό άξονα σύνδεσης των δύο λιμνών δηλαδή της Λίμνης Πλαστήρα με τη Λίμνη Σμοκόβου, δίνοντας τουριστική πνοή στην περιοχή.
  4.    Δίκτυο αποχέτευσης και μικρός βιολογικός καθαρισμός: προτείνεται να ολοκληρωθεί το δίκτυο αποχέτευσης και να δημιουργηθεί ένας μικρός βιολογικός σταθμός ο οποίος θα εξυπηρετεί το σύνολο των κοινοτήτων του τέως Δήμου Καλλιφωνίου.
  5.    Αξιοποίηση του ρέματος Κεφαλόβρυσου: το συγκεκριμένο ρέμα στο παρελθόν έσφυζε από ζωή και έγινε ονομαστό για την ποσότητα χελιών και καραβίδων που διέθετε. Προτείνεται λοιπόν να εμπλουτιστεί με νερό (που στερεύει λόγω άρδευσης) και σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή να δημιουργηθεί σταθμός παραγωγής και εμπλουτισμού καραβίδας.  
  6.    Αξιοποίηση των αποθηκών του Συνεταιρισμού: προτείνετε η αξιοποίησή τους μέσω της δημιουργίας μονάδας παραγωγής μπριγκέτας και πέλετς αξιοποιώντας τα αγροτικά υπολείμματα της περιοχής και ιδιαίτερα την ξυλώδη βιομάζα του δάσους της Απιδιάς. Αυτή η επιχείρηση μπορεί να γίνει υπό την μορφή Αστικού Συνεταιρισμού ή Κοινωνικού Συνεταιρισμού και να χρηματοδοτηθεί η επένδυση και από ευρωπαϊκά προγράμματα.
  7.   Δημιουργία Κτηνοτροφικού πάρκου: η κοινότητα διαθέτει περί τα 740 στρέμματα τα οποία προτείνεται να δημιουργηθεί ένα κτηνοτροφικό πάρκο (κυρίως προβατοτροφίας) το οποίο θα προφέρει μια σειρά από κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και θα αποτελεί πόλο έλξης και για νέους ντόπιους κτηνοτρόφους.
  8.   Επέκταση του Δικτύου Άρδευσης και αξιοποίηση αναχωμάτων για άρδευση κατά τους θερινούς μήνες: προτείνεται να ολοκληρωθεί το κλειστό σύστημα άρδευσης των καλλιεργειών και να δημιουργηθούν μικρά αναχώματα (φράγματα) συλλογής νερού τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης προτείνεται η μια γεώτρηση ύδρευσης η οποία έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη λόγω κολοβακτηριδίων να αξιοποιηθεί για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και να μετατραπεί σε αρδευτική.   
  9.   Θειούχες πηγές Δαφνοσπηλιάς: προτείνεται η ανάδειξη των συγκεκριμένων πηγών και η πολλαπλή ανάπτυξη – αξιοποίησή τους και για την παραγωγή ενέργειας (μετά από σχετική μελέτη).
  10.     Δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης σε επίπεδο Δ.Ε. για την παραγωγή, συσκευασία, τυποποίηση παραγώγων του μούστου ο οποίος παράγεται σε μεγάλη ποσότητα στην περιοχή (μουστοκούλουρα, μουσταλευριές κλπ). Η επιχείρηση μπορεί να στεγαστεί σε ένα από τα πολλά αναξιοποίητα κτίρια της Δημοτικής Ενότητας και σε αυτή να απασχοληθούν άνεργοι νέοι άνδρες και γυναίκες.
  11.     Ανάπτυξη του Αμπελοοινικού τουρισμού ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της Δ.Ε.: προτείνεται η εκπόνηση μιας μελέτης για την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τουρισμού την σύνδεσή του με τον θρησκευτικό τουρισμό και τον πολιτισμό της περιοχής.
  12.    Θρησκευτικός τουρισμός: ανάδειξη των δύο ιστορικών μονών της περιοχής του Αι – Γιάννη στο παλιούρι και της Ιεράς Μονής παναγιάς της φανερωμένης στο Καλλιφώνι.
  13.    Παραγωγή ενέργειας στην Μολόχα: προτείνεται η αξιοποίηση του υδάτινου αποθέματος για την παραγωγή ενέργειας μέσα από μικρές ήπιες μονάδες στην περιοχή της Μολόχας.
  14.    Επίσης προτείνεται η μελέτη για την δημιουργία Μικρών αιολικών πάρκων με μεσαίου μεγέθους ανεμογεννήτριες οι οποίες δεν «σταματούν» σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και δεν απαιτούν διανοίξεις οδών για την εγκατάστασή τους. Επίσης οι μεσαίου μεγέθους ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν αισθητικές αλλοιώσεις στο περιβάλλον και μπορούν πιο εύκολα να ενσωματωθούν στην αισθητική της περιοχής.
 
  

Επικοινωνία με ΖΑΧΑΡΗ Κων/νο: kostassugar1@yahoo.gr και 693890749

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου